Soft Starter سافت استارتر برای راه اندازی انواع الکتروموتورها به عنوان یکی از تجهیزات ضروری و مهم مورد استفاده قرار میگیرد. با کمک این قطعه هیچگونه تنش مکانیکی یا الکتریکی در جریان راهاندازی الکتروموتورها ایجاد نمیشود. دستگاه مورد نظر با کنترل کردن ولتاژ سبب نرم راهاندازی شدن موتور در سیستم شده و مانع آسیبهای احتمالی میشود.
با جدول انتخاب سافت استارتر می توانید یک انتخاب درست داشته باشید تا این دستگاه الکترونیکی موجب راهاندازی نرم در موتورهای الکتریکی سه فاز شده و از استهلاک موتور، افزایش ناگهانی جریان و تمامی تنشهای مکانیکی در میان قطعات موتور جلوگیری خواهد کرد.
اهمیت راهنمای خرید سافت استارتر
تمامی کارگاهها و صنعتهایی که با الکتروموتورها سر و کار دارند، باید بهترین نوع سافت استارتتر را خریداری کنند تا دستگاه مورد نظر عمر تجهیزات آنها را افزایش داده و مصرف انرژی را برای آنها کاهش دهد. انتخاب صحیح این دستگاه سبب حفاظت از موتور و کم شدن هزینههای اضافی تعمیرات و نگهداری تجهیزات در کارخانهها و کارگاهها میشود. راهنمای خرید این قطعه بر اساس نیازهای شما شامل موارد زیر میباشد که عبارتند از:
- در زمان تهیه کردن سافت استارتر مناسب حتماً باید توان موتور را نیز در نظر بگیرید. کمتر بودن ظرفیت این قطعه نسبت به توان موتور، به مرور زمان سبب خرابی موتور و اضافه بار میشود.
- شما باید با توجه به کاربرد سافت استارتر که برای انواع کمپرسورها، فنها،دمندهها، نوار نقالهها و پمپها هستند، بهترین آنها را با توجه به نوع بار اتصال یافته به موتور، انتخاب و خریداری کنید.
- در نظر داشته باشید بین دو مدل دو فاز و سه فاز از انواع سافت استارترها، مدل دو فاز آن برای موتور هزینه کمتر و کنترل راحتتری دارد. اما باید بدانید این مدل از ساخت استارتر ممکن است در طولانی مدت موجب عدم تعادل ولتاژ در موتور شود. در مقابل سافت استارترهای مدل سه فاز، کنترل دقیقتری داشته و عملکرد آنها فوق العاده بهینهتر است.
شما در زمان تهیه کردن سافت استارتر مناسب حتماً باید تمام امکانات و قابلیتهای حفاظتی این قطعه برای سالم ماندن موتور توجه داشته باشید. با انتخاب کردن این قطعه در کیفیت بالا از بهترین برند و نمایندگی زیمنس، موتور در سیستمهای مختلف شما به درستی کار کرده و عمر آن بیشتر میشود.
انواع سافت استارتر
انواع سافت استار با توجه به نوع تکنولوژی کنترلی که دارند، در جدول انتخاب سافت استارتر دستهبندی شدهاند؛ انواع این قطعات در موارد زیر برای شما توضیح داده شده که عبارتند از:
- سافت استارتر در نوع آنالوگ: از این قطعه برای کاربردهای بسیار سبک، کنترلهای دستی، تنظیمات محدود و طراحیهای ساده استفاده میشود. که یکی از بهترین نوع آن سافت استارتر 40rw3 زیمنس است.
- سافت استارتر از نوع دیجیتال: قطعه مورد نظر دارای نمایشگر دیجیتال بوده و همچنین با استفاده از آن میتوان تنظیمات پیشرفتهای را در سیستم راه اندازی کرد. این قطعه پرکاربرد از موتور در سیستم حفاظتهای گستردهای کرده و با کمک آن قادر به مانیتورینگ از راه دور خواهید بود.
سافت استارترها بر اساس روشهای کنترل کردن ولتاژ نیز در انواع مختلفی دستهبندی میشوند که عبارتند از: - سافت استارتر در مدل دو فاز
- سافت استارتر در مدل سه فاز
جدول انتخاب سافت استارترها بر اساس قابلیت و عملکردی که در سیستم دارند نیز در انواع کنترل ولتاژ اولیه، کنترل جریان، کنترل گشتاور دستهبندی میشود. به طور کلی از سافت استارترهای موجود در انواع مختلف برای کم کردن ضربههای هیدرولیکی در بسیاری از پمپها و فنهای سیستمها استفاده شده و بسیار پرکاربرد هستند. همچنین این دستگاه در میکسرها، مخلوط کنها و کمپرسورهای صنعتی برای حفاظت کردن از تجهیزات مورد استفاده قرار میگیرد. دستگاه مورد نظر کاربردهای زیادی نیز در صنعتهای پتروشیمی، فولاد، سیمان و صنایع معدنی دارد.
نحوه انتخاب سافت استارتر
با تعیین کردن جریان یا توان موتور میتوانید نوع مناسبی از سافت استارتر زیمنس را با ظرفیت مناسب خریداری کنید. ظرفیت مناسب از این قطعه مانع خرابی موتور و داغ شدن آن خواهد شد. نوع باری که وارد موتور شما میشود، یکی از عوامل تعیین کننده مدل سافت استارتر است. برای مثال در کمپرسورها، انواع پمپها و فنها میزان بار سبک بوده و مدل خاصی از سافت استارتر نیاز است.
برای همزنها، انواع میکسرها و نوار نقالهها در کارخانههای صنعتی، نوع بار متصل به موتورها متوسط بوده و نیازمند تنظیمات دقیق سرعت است، به همین خاطر باید مدل مناسبی از سافت استارتر تهیه شود تا از شوک ناگهانی به تجهیزات صنعتی جلوگیری کند.
سافت استارتر مناسب و ایدهآل قابلیتهای حفاظتی بسیار زیادی در برابر اضافه جریان، اضافه بار، افت ولتاژ و افزایش ناگهانی ولتاژ داشته و به کمک آنها میتوانید میزان جریان ورودی به موتور را تنظیم کنید.
● جدول انتخاب سافت استارتر
جدول انتخاب سافت استارتر به شما کمک میکند مدل مناسبی از این قطعه را با توجه به نیازهای کنترلی، توان موتور و نوع بار متصل به آن خریداری کنید.
جدول انتخاب سافت استارتر مناسب جریان نامی موتور عبارتند از:
مدل سافت استارتر | جریان نامی موتور (آمپر) | کاربردها | ویژگیهای خاص |
---|---|---|---|
سافت استارتر آنالوگ دو فاز | ۱۰ الی ۱۵ آمپر | موتورهای کوچک، پمپهای کمتوان، فنها | کنترل ساده جریان راهاندازی، اقتصادی و مقرونبهصرفه |
سافت استارتر دیجیتال دو فاز | ۱۵ الی ۳۰ آمپر | پمپهای متوسط، سیستمهای تهویه مطبوع | کنترل دیجیتال جریان، افزایش بهرهوری و کاهش تنشهای الکتریکی |
سافت استارتر سه فاز دیجیتال | ۳۰ الی ۶۰ آمپر | کمپرسورها، پمپهای قوی، نوار نقالهها | کنترل دقیق جریان و ولتاژ، مناسب برای بارهای متوسط |
سافت استارتر سه فاز پیشرفته | ۶۰ الی ۱۵۰ آمپر | موتورهای صنعتی سنگین، تجهیزات کارخانهای | دارای سیستم حفاظت از موتور، تنظیم پارامترهای استارت و توقف |
سافت استارتر با کنترل گشتاور | ۱۵۰ الی ۴۰۰ آمپر | جرثقیلها، سیستمهای حمل مواد، پمپهای سنگین | کنترل پیشرفته گشتاور، کاهش ضربههای مکانیکی |
سافت استارتر صنعتی با سیستم کاملاً پیشرفته | +400 آمپر | موتورهای بزرگ، تجهیزات صنعتی پیشرفته، صنایع فولاد و معادن | قابلیت کنترل کامل جریان و ولتاژ، حفاظتهای الکتریکی گسترده، سازگار با سیستمهای اتوماسیون صنعتی |
مدلهای مختلف در جدول انتخاب سافت استارترها با توجه به جریان ورودی به موتور برای انواع نوار نقاله، فن و پمپهای کوچک، همزن صنعتی، کمپرسورها، آسیاب، سنگ شکن و بالابر کوچک، نوار نقاله سنگین، پمپهای بزرگ، ماشین آلات سنگین، صنایع سیمان و پالایشگاهها مورد استفاده قرار میگیرند.و با در نظر گرفتن تفاوت بین سافت استارتر و اینورتر میتواند گزینه مناسب را انتخاب نمایید.
آیتم های مهم در انتخاب سافت استارتر
مهمترین آیتمها برای انتخاب کردن مدل مناسب از جدول انتخاب سافت استارتر شامل موارد زیر هستند که عبارتند از:
-
ولتاژ مدار قدرت:
اگر میزان ولتاژ موتور و سیستم برق آن با ولتاژ سافت استارتر انتخاب شده تطابق نداشته باشند، این قطعه عملکرد نادرستی را به همراه داشته و عمر تجهیزات را کاهش میدهد.
-
ولتاز تغذیه:
ولتاژ سافت استارتر انتخاب شده باید با ولتاژ تغذیه موتور شما در کارگاه یا کارخانه تطابق داشته باشد. برای مثال اگر موتور شما دارای ۴۰۰ ولت است، حتماً باید سافت استارتر خریداری شده دارای ولت 380 الی 400 باشد.
-
ولتاژ کنترل:
توجه کردن به ولتاژ مدار فرمان یا همان کنترلی نیز در انتخاب کردن مدل سافت استارتر بسیار اهمیت دارد. باید ولتاژ کنترل شما با سیستم مورد نظر تطابق لازم را داشته باشد.
-
دمای محیط:
به طور کلی تمامی مدلهای سافت استارتر در دمای بین صفر الی ۴۰ درجه سانتیگراد به خوبی کار میکنند. برخی از مدلهای صنعتی این دستگاهها دمای بالاتر از ۵۰ الی ۶۰ درجه را نیز تحمل میکنند. دمای بیش از اندازه در کارخانه یا صنعت مورد نظر، عملکرد سافت استارتر مورد نظر را در موتور کاهش داده و باعث آسیب به قطعات آن میشود. باید دمای محیط را با فن خنک کننده یا سیستمهای تهویه مناسب در حد استاندارد نگه دارید.
-
ارتفاع از سطح دریا:
یکی از موارد مهم در عملکرد بهینه سافت استارتر، توجه به فاکتور مهم یا همان ارتفاع از سطح دریا میباشد. با بیشتر شدن ارتفاع از سطح دریا، هوا رقیقتر شده و انتقال دما بین ساخت استارتر و قطعات موتور کمتر میشود، در نتیجه دما بین تجهیزات و قطعات موتور افزایش پیدا میکند. در ارتفاعات بالاتر شما برای عملکرد بهتر سافت استارتر، باید میزان ظرفیت جریان سافت استارتر را کاهش داده یا از سیستم خنک کنندگی مناسب استفاده کنید.
-
تعداد استارت در ساعت:
برای انتخاب کردن مدل مناسب سافت استارتر، تعداد دفعات راه اندازی کردن موتور در هر ساعت نیز، فاکتور بسیار مهمی محسوب میشود. با در نظر گرفتن تعداد استارتها در هر ساعت، میتوانید میزان جریان و گرمای تولیدی در موتور را مشخص کنید. با زیاد بودن استارت ها در موتور، باید ظرفیت ساخت استارتر انتخاب شده را بیشتر کنید.
-
دقت به استانداردها و مقررات:
شما باید انتخاب و نوع استفاده از انواع سافت استارترها را با تمام استانداردهای بین المللی و قوانین ایمنی مطابقت بدهید تا قطعه مورد نظر به طور صحیح کار کرده و از تجهیزات محافظت کند. با رعایت کردن استانداردها، سافت استارتر سبب افزایش ایمنی قطعات، افزایش طول عمر تجهیزات میشود.
-
توجه به مشخصات موتور سه فاز:
با شناخت دقیق و بررسی کامل مشخصات موتور سه فاز، میتوانید مدل مناسبی از سافت استارتر را انتخاب کنید. اگر سافت استارتر انتخاب شده با نوع موتور هماهنگ نباشد، عملکرد آن افت پیدا کرده و تجهیزات داخل موتور دچار افزایش دما و استهلاک خواهند شد. مشخصات فنی موتورهای سه فاز شامل توان موتور، جریان، فرکانس کاری، تعداد استارت در ساعت، گشتاور راه اندازی، محیط نصب و ولتاژ کاری هستند.
انتخاب مدل سافت استارتر
شما باید در کارگاه یا صنعت خود با توجه به ویژگیهای کنترلی، توان موتور، نیازهای حفاظتی و نوع بار مدل مناسبی از سافت استارتر را انتخاب کنید. حتماً در زمان تهیه کردن سافت استارترها به ویژگیهای آنها از جمله آنالوگ یا دیجیتال بودن، دو فاز یا سه فاز بودن، کاربرد موتور، نوع بار، توان موتور و جریان نامی موتور توجه داشته باشید.
همچنین مدل مناسبی از این سافت استارترها ویژگیهای حفاظتی بسیار مناسبی دارند. این قطعات با قابلیتهای حفاظتی موتور را در برابر اضافه بار، اضافه جریان، افزایش ناگهانی ولتاژ، افزایش دما یا قطع فاز محافظت خواهند کرد. هر یک از سافت استارترها در برندهای معتبر بر اساس نیازهای کنترلی، جریان و توان موتور با مدلهای مختلفی عرضه شده و از آنها میتوان برای موتورهای کوچک، موتورهای صنعتی، موتورهای سنگین یا متوسط به راحتی استفاده کرد.
شما با در نظر گرفتن توان موتور، ویژگیهای حفاظتی سافت استارتر، جریان نامی موتور و نوع بار میتوانید مدل مناسبی از این قطعه را انتخاب کنید. و با دانستن فرق سافت استارتر و اینورتر میتوانید انتخاب مناسبی داشته باشید.
بررسی نیاز های موتور در زمان راه اندازی
یکی از بخشهای حساس در صنعت، راهاندازی موتورها بر اساس نیازهای آنها میباشد. راه اندازی نکردن این موتورها به طور صحیح، صدمات الکتریکی و مکانیکی بسیار زیادی را در تجهیزات و دستگاههای مختلف ایجاد خواهد کرد. با دانستن تنظیمات سافت استارتر زیمنس میتوانید از آنها جلو گیری کنید. در ابتدای کار باید نیازهای موتور را به طور دقیق بررسی کنید که عبارتند از:
- مقدار جریان لازم برای راهاندازی موتور:جریان بسیار زیاد به موتور، سبب افزایش دما و استهلاک قطعات داخل آن میشود، با انتخاب کردن مدل مناسب سافت استارتر این جریان ورودی به موتور به طور دقیق کنترل شده و از آسیب رسیدن به موتور و سایر قطعات جلوگیری میکند.میزان گشتاور مورد نیاز برای موتور باید با توجه به نوع باری که حرکت میدهد، مشخص شود. برای مثال میزان گشتاور در بارهای سبک همچون پمپها و فنها بسیار کم است و در سنگ شکنها و آسیابها چون بارها سنگین بوده نیاز به گشتاور بالاتری میباشد.کنترل کردن دقیق جریان راهاندازی به موتور، از داغ شدن و خراب شدن سیم پیچها جلوگیری میکند. برای جلوگیری از تنشهای مکانیکی در موتور نیز باید میزان گشتاور آن را در هنگام راهاندازی به طور دقیق کنترل کنید. با سافت استارتر مناسب میتوانید از افت ولتاژ در سیستم برق موتور نیز خودداری نمایید.
محاسبه مقادیر الکتریکی برای انتخاب سافت استارتر
با در نظر گرفتن چندین پارامتر الکتریکی به راحتی میتوانید نوع صحیح را از جدول انتخاب سافت استارتر برای عملکرد بهتر موتور انتخاب کنید؛ پارامترهای الکتریکی شامل موارد زیر هستند:
- محاسبه کردن توان دقیق موتور: توان موتورها معمولاً بر اساس اسب بخار کیلووات تعیین میشوند.
- محاسبه کردن جریان موتور: دو پارامتر ضریب توان و توان در میزان جریان موتور تاثیرگذار هستند.
- بررسی دقیق ظرفیت تحمل اضافه بار
- محاسبه کردن توان حرارتی
- بررسی ولتاژ کاری
- بررسی نوع اتصال
شما با به دست آوردن توان موتور، جریان نامی موتور و سایر مقادیر الکترونیکی میتوانید متناسب با نیاز موتور و عملکرد آن، بهترین نوع انتخاب سافت استارتر را داشته باشید.
جمع بندی
انتخاب کردن از جدول انتخاب سافت استارتر به عواملی از جمله نیازهای سیستم، نوع کاربرد و توان موتور بستگی دارد. استفاده کردن از این قطعه ایمنی موتور را افزایش داده و باعث بیشتر شدن میزان بهرهوری آن میشود، دستگاه مورد نظر بسیاری از هزینههای تعمیرات و نگهداری را در تجهیزات مختلف کمتر میکند.
به طور کلی باید جریان موتور شما در صنعت و میزان توان آن با انتخاب سافت استارتر ، همخوانی لازم را داشته باشد. برای محیطهای سخت باید سافت استارتر را در مدلی با درجه حفاظت بالا انتخاب کنید. همچنین باید بدانید برای بارهای سنگین همچون نوار نقالهها و پمپها، این قطعه انتخابی باید دارای قابلیت کنترل گشتاور باشد تا به راحتی پارامترهای راهاندازی را تنظیم نماید.
با در نظر گرفتن تمام مشخصات موتور، میتوانید مدل مناسبی از جدول انتخاب سافت استارتر را انتخاب نمایید. با انتخاب درست این قطعه موتور در صنعت عملکرد بهینهتری داشته و صدمات الکتریکی و مکانیکی در میان قطعات آن تا حدود زیادی کاهش پیدا میکند.