سافت استارتر، یکی از دستگاههای مهم و کاربردی در دنیای صنعتی امروز است. این محصول به الکتروموتور متصل شده و به حذف جریان هجومی کمک خواهد کرد. تحت چنین شرایطی راندمان سیستم تا حد قابل توجهی افزایش پیدا کرد. از دیدگاه کارشناسان این دستگاه نقش کلیدی در افزایش طول عمر الکتروموتور دارد. سافت استارتر به کاهش هزینههای تعمیر و نگهداری نیز کمک خواهد کرد. به واسطه این دستگاه میتوان مصرف انرژی موتور را بهینه سازی نمود. پس از خرید باید به تنظیمات سافت استارتر زیمنس توجه کافی داشته باشید. در غیر این صورت موفق به اجرا و راه اندازی دقیق و اصولی این دستگاه نخواهید شد. سافت استارتر به کم کردن ولتاژ در لحظه راه اندازی کمک خواهد نمود. این دستگاه به کنترل گشتاور لحظهای در زمان جریان نیز کمک شایانی خواهد کرد.
تنظیمات سافت استارتر زیمنس:
به طور کلی برای بهره مندی از تمامی ویژگیهای سافت استارتر زیمنس، باید به صورت دقیق و اصولی آن را نصب کرد. در حالت کلی سافت استارتر سرعت موتور را تغییر نمیدهد. این دستگاه فقط ولتاژ ورودی را تنظیم و کنترل خواهد کرد. تمامی تنظیمات مربوط به این دستگاه باید یکی پس از دیگری اجرا شوند. در غیر این صورت فشار قابل توجهی به محصول وارد خواهد شد. سافت استارتر زیمنس دارای سه ورودی و سه خروجی مجزا میباشد، که هر یک به الکتروموتور متصل میشوند. این دستگاه نیاز به برق جداگانه دارد. در واقع یک فاز و نول باید به آن متصل شود. همچنین سیم بندی در مدار داخلی باید به صورت اصولی اجرا شود. در غیر این صورت عملکرد دستگاه دچار اختلال خواهد شد.
ویژگی | توضیحات | اهمیت در عملکرد |
---|---|---|
تنظیمات کنترل از راه دور | به واسطه سیگنالهای الکتریکی از طریق PLC یا ریموت کنترل صنعتی | افزایش بهرهوری و کاهش نیاز به مداخله دستی |
تنظیم سرعت | از طریق تغییر فرکانس ولتاژ ورودی در سافت استارترهای پیشرفته | کنترل بهینه در صنایع حساس |
کنترل زمان توقف | از طریق تایمرهای داخلی یا ماژولهای تأخیر در خاموش شدن | کاهش تنش مکانیکی و جلوگیری از خرابی موتور |
تنظیم جریان شروع | به کمک پتانسیومترهای داخلی یا تنظیمات دیجیتال پیشرفته | جلوگیری از جریانهای هجومی و افزایش طول عمر موتور |
نحوه کنترل جریان | بر اساس عملکرد موتور و پارامترهای تعیینشده در سافت استارتر | بهینهسازی مصرف انرژی و محافظت از تجهیزات |
نوع حفاظتها | محافظت در برابر اضافهبار، افت ولتاژ، اضافهجریان و گرمای بیش از حد | افزایش ایمنی و کاهش هزینههای تعمیر و نگهداری |
قابلیت ارتباط با سیستمهای صنعتی | امکان اتصال به PLC، مانیتورینگ از طریق HMI و پروتکلهای صنعتی مانند Modbus | ادغام بهتر در خطوط تولید هوشمند |
امکان برنامهریزی | تنظیم مقادیر ولتاژ، جریان و زمان استارت از طریق نمایشگر دیجیتال | افزایش انعطافپذیری در کاربردهای مختلف صنعتی |
مدیریت مصرف انرژی | کاهش مصرف انرژی در زمان راهاندازی و جلوگیری از افزایش ناگهانی بار | بهینهسازی هزینهها و کاهش فشار بر شبکه برق |
روشهای نصب | نصب مستقیم روی تابلو برق، یا ترکیب با سایر سیستمهای کنترلی | افزایش سازگاری با انواع موتورهای صنعتی |
این دستگاه مجهز به دکمههای مختلف است، که به واسطه آن میتوان پارامترهای مختلف را تنظیم کرد. در ادامه به بررسی دقیق تنظیمات سافت استارتر خواهیم پرداخت:
ولتاژ راه اندازی:
در گام اول باید ولتاژ راه اندازی را تنظیم کرد. این ولتاژ پیش از راه اندازی موتور باید کنترل شود. بر اساس نوع الکتروموتور ولتاژ ورودی تعیین خواهد شد. توجه داشته باشید، که ولتاژ را به صورت دقیق تعیین کنید. معمولاً این تنظیمات با پتانسیومترها یا سوئیچهای ویژه اجرا میشود. ولتاژ راه اندازه به تنظیم عملکرد کلی دستگاه کمک شایانی خواهد کرد.
زمان رمپ:
از دیگر نکات مهم که در تنظیمات سافت استارتر باید به آن توجه کرد؛ زمان رمپ میباشد. زمان رمپ یا شروع باید بر اساس فعالیت موتور تنظیم شود. در غیر این صورت الکتروموتور درگیر مشکلات جدی خواهد شد. زمان رمپ بین ۱۰ الی ۲۰ ثانیه تعیین میشود. برای تنظیمات دقیقتر باید به سایر دستگاههای موجود در مدار داخلی توجه کرد.
زمان توقف:
از سری نکات مهم که در تنظیمات سافت استارتر زیمنس باید به آن توجه کرد؛ زمان توقف میباشد. این زمان باید طوری تعیین شود، که هیچ گونه اختلالی در عملکرد دستگاه ایجاد نشود. توجه داشته باشید، که ایجاد توقف برای مدت زمان طولانی میتواند راندمان کاری سیستم را کاهش دهد.
زمان توقف را بین ۲۰ الی ۳۰ ثانیه تعیین کنید. در صورتی که زمان توقف به درستی تنظیم شود؛ الکتروموتور فعالیت بهتری خواهد داشت.
جریان نامی:
از دیگر فاکتورهای مهم که در تنظیمات سافت استارتر باید به آن توجه کرد؛ جریان نامی میباشد. در صورتی که این جریان به درستی تنظیم نشود؛ جریان هجومی به موتور آسیب وارد خواهد کرد. به منظور بهبود عملکرد دستگاه جریان نامی را بر اساس فعالیت الکتروموتور تنظیم نمایید. این جریان بر اساس مشخصات فنی موتور باید تعیین شود.
در غیر این صورت هجوم جریانهای الکتریکی کنترل نشده باعث آسیب دیدگی موتور خواهد شد.
حداکثر جریان راه اندازی:
از دیگر ریز فاکتورهای مهم در راه اندازی سافت استارتر میتوان به حداکثر جریان اشاره کرد. بررسیهای مختلفی در این زمینه صورت گرفته است. بر اساس دادههای جدید حداکثر جریان راه اندازی باید ۳ الی ۴ برابر جریان نامی الکتروموتور باشد. در غیر این صورت فشار مضاعفی به موتور و دستگاه وارد خواهد شد و احتمال خرابی افزایش پیدا میکند.
توجه به حداکثر جریان راه اندازی حرف اول را میزند. در غیر این صورت موتور در اثر ورود جریان مازاد دچار اختلال خواهد شد.
کلاس حفاظت:
در واقع کلاس حفاظتی تعیین کننده حداکثر زمان تریپ سافت استارتر از استارت سرد با جریان ۷.۲ برابر جریان نامی میباشد. توجه داشته باشید، که اطلاعات مربوط به کلاس حفاظت را بر اساس مشخصات موتور باید تنظیم شود. در غیر این صورت محافظت از موتور به معنای واقعی کلمه غیر ممکن خواهد بود.
عدم تنظیم صحیح کلاس حفاظت سیستم اضافه بار و بخشهای دیگر سافت استارتر را دچار اختلال خواهد کرد. هنگام تنظیم این دستگاه حتما به این نکته مهم توجه داشته باشید.
شیب استارت:
شیب استارت مقدار بازه زمانی است، که سافت استارتر از یک مقدار اولیه به ولتاژ کامل خود برسد. این فاکتور مهم در سافت استارتر باید به صورت اصولی و دقیق تنظیم شود. در غیر این صورت الکتروموتور نیز عملکرد مطلوبی نخواهد داشت.
شیب استارت نباید بیش از حد طولانی باشد. تحت چنین شرایطی دما به صورت غیر ضروری افزایش پیدا خواهد کرد. به طوری که خطر خرابی و از کار افتادن رلهها افزایش پیدا میکند. در صورتی که شیب استارت به صورت اصولی تنظیم نشود؛ دمای موتور نیز افزایش پیدا خواهد کرد. حتما در تنظیمات سافت استارتر به این نکته مهم توجه کنید. در غیر این صورت دمای مازاد به سایر قطعات و دستگاههای اصلی در مدار داخلی آسیب جبران ناپذیری وارد خواهد کرد.
شیب توقف:
زمانی که توقف نرم موتور نیاز باشد؛ شیب توقف اجرا خواهد شد. به نوعی الکتروموتور را میتوان به صورت نرم متوقف کرد. از طریق شیب توقف میتوان ولتاژ را در کوتاهترین زمان ممکن به صفر رساند. این شیب به توقف مستقیم و بدون وقفه کمک شایانی خواهد کرد. شیب توقف در نوار نقاله یا یک پمپ کاربرد گستردهای دارد. بر اساس عملکرد الکتروموتور باید شیب توقف تعیین شود.
از طریق تنظیم این پارامتر مهم میتوانید چارچوب جدیدی از نظم را در هر فعالیت صنعتی به وجود بیاورید.
کاهش ولتاژ به صورت پلهای:
از دیگر عوامل موثر در تنظیم سافت استارتر میتوان به کاهش ولتاژ به صورت پلهای اشاره کرد. تحت چنین شرایطی ولتاژ به صورت تدریجی در موتور کاهش پیدا خواهد کرد. به هیچ عنوان ولتاژ ورودی را به صورت ناگهانی کاهش ندهید. در غیر این صورت الکتروموتور دچار آسیب شدید خواهد شد. برای کاهش ولتاژ به صورت پلهای به مشخصات موتور توجه داشته باشید. در غیر این صورت افت ناگهانی جریان ورودی باعث آسیب دیدگی موتور خواهد شد.
با رعایت چنین دستورالعملی میتوانید سلامت الکتروموتور و سافت استارتر را تضمین کنید.
انتخاب سافت استارتر:
یکی از نکات بسیار ضروری و مهم انتخاب سافت استارتر مناسب میباشد. بر اساس نیازها و خواستههای خود باید نمونه ایده آل را جهت خرید انتخاب نمایید.برای انتخاب درست میتوانید به جدول انتخاب سافت استارتر مراجعه کنید و نکات مهم را ببینید. در غیر این صورت دستگاه خریداری شده عملا کارایی نخواهد داشت. هنگام انتخاب سافت استارتر باید نهایت دقت و وسواس را به خرج دهید. تحت چنین شرایطی میتوانید گزینه مناسب را جهت خرید انتخاب نمایید. پیش از انتخاب سافت استارتر مشخصات فنی، ابعاد و نحوه نصب را مورد بررسی قرار دهید.
همچنین بر اساس بودجه خود گزینه مناسب را جهت خرید انتخاب نمایید. و نیز با انتخاب کردن این قطعه در کیفیت بالا از بهترین برند و نمایندگی زیمنس اطمینان خاطر پیدا میکنید. توجه داشته باشید، که عملکرد سافت استارتر باید متناسب با الکتروموتور باشد. هنگام نصب و تنظیم نیز باید دقت کافی داشته باشید، تا موتور دچار گرمای بیش از حد نشود. و برای انتخاب بهتر سافت استارتر میتوانید به تفاوت سافت استارتر و اینورتر نیز مراجعه کنید و بهترین گزینه را انتخاب نمایید.
نکات مهم برای بهینه سازی سافت استارتر زیمنس:
تمامی نکات کلیدی و مهم به منظور بهینه سازی سافت استارتر زیمنس باید تحت هر شرایطی رعایت شوند. در غیر این صورت میزان مصرف انرژی نیز افزایش پیدا خواهد کرد. همچنین به دلیل عدم تنظیمات اصولی عملکرد سافت استارتر دچار اختلال خواهد شد. به نوعی لازمه بهره مندی از تمامی ویژگیهای مثبت این دستگاه بهینه سازی دقیق و حرفهای میباشد. به منظور بهینه سازی سافت استارتر به موارد زیر توجه داشته باشید:
- بررسی ولتاژ جریان:قبل از هرگونه ولتاژ و جریان موتور را بررسی کنید. تحت چنین شرایطی عملکرد سافت استارتر بهینه سازی خواهد شد.
- دمای محیط:به منظور بهینه سازی سافت استارتر به دمای محیط نیز توجه داشته باشید. برای محیطهایی با دمای بالا شیب استارت و توقف باید به صورت دقیق تعیین شود. در غیر این صورت موتور بیش از حد داغ خواهد شد.
- بررسی وضعیت بار موتور:در حالت کلی باید وضعیت بار موتور را مورد بررسی قرار دهید. در صورتی که موتور تحت فشار جدی است؛ حتما محدودیتهایی را در تنظیمات سافت استارتر اعمال کنید.
- استفاده از نمایشگر یا مانیتورینگ:در حال حاضر برخی از سافت استارترها دارای نمایشگر مجزا هستند. به واسطه نمایشگر میتوانید برخی از خطا را به راحتی شناسایی کنید. تنظیم دقیق سافت استارتر از طریق نمایشگر بسیار راحت و آسان میباشد.
به منظور بهینه سازی سافت استارتر باید به تمامی موارد بالا توجه کرد. در غیر این صورت دستگاه دچار خطا و اختلال در عملکرد خواهد شد. و یکی از بهترین نوع سافت استارتر میتوان به سافت استارتر 40rw3 زیمنس اشاره کرد.
جمع بندی:
از سری تجهیزات پرکاربرد در دنیای صنعتی امروز میتوان به سافت استارتر اشاره کرد. این دستگاه به منظور راه اندازی حرفهای و بدون نقص الکتروموتورها مورد استفاده قرار میگیرد. این دستگاه نقش موثری در کاهش تنشهای الکتریکی و مکانیکی دارد. سافت استارتر زیمنس بر اساس چارچوبها و استانداردهای موجود باید به صورت دقیق و اصولی نصب شود.
در غیر این صورت راندمان موتور در سیستم کاهش پیدا خواهد کرد. توجه داشته باشید، که هر یک از فاکتورها و معیارهای مهم باید به درستی تنظیم شوند.